Städfirmor - Massor med städfirmor

Golvvård

Hotellstädning

Att städa och vårda sina golv är en bra investering som lönar sig och skapar trivsel. Golvvård behöver varken vara svårt, omständligt eller dyrt.

En grundregel för god golvskötsel är att stoppa smutsen vid dörren. Det är också viktigt att man valt rätt sorts golv och att golvet lagts på ett korrekt sätt. Bäst är att anlita en golvläggare som både hjälper till att välja och lägga golven.

Rengöra golven regelbundet

Hotellstädning

Den viktigaste delen i för att golvvården ska bli bra är att regelbundet rengöra golvet. Detta kan göras på olika sätt. Normalt är det bäst att sopa av golvet från alla större partiklar och stenar innan man fortsätter med golvvården.

Efter att golvet ha sopats rent bör golvet dammsugas så de flesta av de alla mindre partiklarna och dammet försvinner. Anledningen till at man inte börjar med dammsugningen är att golvet kan skadas och repas av de större gruskorn som man bör sopa bort.

Nästa steget i en korrekt golvvård är att våttorka golvet med en väl urvriden mopp eller torktrasa.

Ta bort fläckar från golv

Fläckarnas art styr hur golv ska rengöras och hanteras och på ett korrekt sätt. För att ha ett bra golvunderhåll bör man ha rengöringsmedel anpassat för respektive golvtyp sin finns i fastigheten. De vanligaste golvtyperna är parkett, laminat och plastmatta samt i badrum används klinkers eller våtrumsmatta.

Parkett och lackerade trägolv

På parkett eller trägolv med golvlack kan många fläckar avlägsnas med fläckborttagningsmedel och tvättas därefter rena med. Märken kan tas bort med hjälp av galltvål, såpavatten.

Om man fått riktigt fula eller djupa märken kan parkettgolv räddas med hjälp av golvslipning.

Oljade trägolv

Trägolven ska fukttorkas en gång i månaden med vatten och lite träsåpa som ger golvet en lite fetare och skyddande yta. Om parkettgolv, oljade trägolv eller lackade trägolv blivit riktigt slitna kan detta åtgärdas. Att slipa golv är dock svårt och bäst är ifall ni anlitar en riktig golvslipare som slipar och efterbearbetar golven.

Fläckar på laminatgolv

Milda allrengöringsmedel utan tvål eller polymerer bör användas på laminatgolv som ska vårdas väl.

Fläckar på klinkers

På klinkers behöver fogar rengöras ofta men även klinkersplattorna. Detta görs bäst med speciellt anpassade rengöringsmedel för klinkers. Efter rengöringen kan klinkersen oljas in med golvolja anpassat för klinkers, så kallad klinkerolja.

Golvvård av ett plastgolv

Allt spill på ett plastgolv ska tas bort omgående för optimal golvvård eftersom vätskor som är färgade kan missfärga plastgolvet.

Fläckar på våtrumsmatta eller våtrumstapeter

Våtrumsmattor och våtrumstapeter i badrummet är tåliga men måste ändå vårdas väl. Vatten som torkat kan bilda vitafläckar som kan avlägsnas med flytande Galltvål.

Värre är om man fått läppstift som trängt in i våtrumsmattan och missfärgat den. Ingen golvvård i världen kan få bort dessa permanenta fläckar.

Golvvård och Golvskötsel av proffs

Hotellstädning

För att genomföra en riktig golvvård bör man anlita professionella företag som tar hand om skötseln av golv på arbetsplatser eller offentliga lokaler. Genom att använda anpassad och bra utrustning går golvvården mycket snabbar, resultatet blir bättre och dessutom till lägre kostnad än om ni genomför golvskötseln själva.

Ett städföretag som är bra på golv tar med jämna mellanrum bort gammal polish från golvet och lägger på ny ytförstärkare, underhållsvax eller polish i flera lager. Detta innebär att golvet dels får en vacker lyster men även ett skydd som gör att golvet håller mycket längre.

Några riktigt bra råd för att behålla fina golv

För att ni ska kunna ha riktigt fina golv i många år finns det några saker som är bra att tänka på:

  • Stoppa smutsen redan vid ytterdörren
  • Ha ett avtorkningsgaller utanför ytterdörren vilket sparar mycket på golvvårdskostnaderna
  • Använd en tjock avtorkningsmatta innan för ytterdörren som ger ett varmt välkomnande
  • Ha alltid möbeltassar på alla möblerna. Använd aldrig möbeltassar som spikas fast eftersom spiken kommer titta ut någon gång
  • Ha kontinuerligt golvunderhåll genom att ta in riktig städhjälp i form av ett riktigt bra städföretag som kan få gamla slitna golv att bli som 'nya'


Allt om bra om städfirmor

Nedan kan du hitta mycket mer om städfirmor, städföretag och städbolag men även kul saker om städtjänster och hemstädning.


Meny - Städfirmor
Till förstasidan på www.stadfirmor.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter